FŐGÁZ Zrt.
Utolsó módosítás: 0001.01.01
       

A 160 éves múltra visszatekintő, a nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő FŐGÁZ Zrt. szabadpiaci földgáz kereskedelem és egyetemes szolgáltatás keretében szolgálja ki ügyfeleit.

A FŐGÁZ 2007 óta a hazai szabadpiaci földgáz kereskedelem meghatározó szereplője és 2011 óta már a lakossági ügyfelek sem csak Budapesten, hanem további tíz megyében is választhatták a céget szolgáltatójuknak, 2015. április 1-jétől pedig már az ország teljes területén biztosít egyetemes földgázszolgáltatást az arra jogosult felhasználók részére. A FŐGÁZ Zrt. 2017 júniusában az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonába került. 

A társaság tevékenységét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott engedélyek, a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény és annak végrehajtásáról szóló 19/2009. (I.30.) Korm. rendelet, valamint a további vonatkozó földgázipari jogszabályok alapján látja el.

2007. március 1-jétől – az EU gázpiaci liberalizációs rendelkezései következtében – a földgázellátásról szóló törvényben meghatározott földgázelosztási tevékenységet (gázvezetékek üzemeltetése) a FŐGÁZ Zrt. 100%-os tulajdonában lévő leányvállalata, a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. végzi Budapesten és számos Budapest környéki településen.

A FŐGÁZ Zrt. korábbi 800 ezer ügyfelén kívül 2015. augusztus 1-jétől a Magyar Telekom közel 60 ezer, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kijelölő határozata alapján 2016. január 1-jétől az E.ON Energiaszolgáltató Kft. 600 ezer illetve 2016 október 1-jétől a Tigáz Zrt. 1,2 millió fogyasztóját sikeresen átvette, amelynek eredményeként a vállalatcsoport a teljes hazai lakosság földgázszolgáltatójaként jelenleg több, mint 3,4 millió fogyasztó folyamatos földgázellátását biztosítja. A korábban francia tulajdonú ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. 2016. december 30-ikával beolvadt a FŐGÁZ Zrt.-be. 

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként és a teljes hazai lakosság földgázszolgáltatójaként működő FŐGÁZ a versenypiaci szférában is meghatározó szerepet tölt be, hiszen a megváltozott fogyasztási tendenciák ellenére is a hazai szabadpiaci földgáz értékesítés több mint 20%-a kapcsolódik a legnagyobb hazai tulajdonú szolgáltató nevéhez. 

Az eddigi sikeres és eredményes működésnek köszönhetően a FŐGÁZ Zrt. a földgázipar egyetlen olyan szereplője, amely elnyerte a Superbrands, a Business Superbrands és a MagyarBrands díjakat.